KATZOR KENNEL

"Amig meg nem tapasztaltuk, milyen érzés szeretni egy állatot, lelkünk egy része mélyen alszik"

Kullancs

Vérszívás előtt 2-4 mm-es, utána 1-1,5 cm-es élősködők. Több fejlődési alakja is képes vért szívni, A fiatal alakok a kisállatokat (egér, sün, madarak) kedvelik, és ők be is hurcolják őket a legápoltabb kertekbe is. Ott áttelelnek, és tavasszal a felnőtt alakok már kutyáinkat- macskáinkat (vagy gyermekeinket!) veszélyeztetik. Hatékony permetezést engedéllyel rendelkező cégektől lehet megrendelni.

Eltávolításuk: a felfedezett kullancsot azonnal el kell távolítani! Késlekedés esetén a fertőződés kockázata nő! Használjunk kullancs-eltávolító csipeszt vagy Kapiller-féle kullancskanalat. A csipesszel a kullancsot a bőrhöz közel gyengéden megfogjuk, mozgatva kihúzzuk. Csavargatni semerre sem kell. Tilos bármivel bekenni a kullancsot, mert kiesik ugyan  a halála után, de addig a fuldoklása során mindent belehány az áldozatába, biztosan megfertőzve azt! Eltávolítás után a csípés helyét fertőtlenítsük, mi pedig mossunk kezet.

Betegségek:

Babesiosis:

A babéziózis kutyák életveszélyes megbetegedése, amelynél a kutya vörösvértestjeit egysejtű élősködők támadják meg, majd szétrobbantják azokat. Lappangási idő 3-7 nap. A megbetegedés általában heveny módon lép fel és magas lázzal kezdődik (42 ° C-ig), majd erős szomjúság, étvágytalanság, bágyadtság és igen gyors kondíció- és súlyvesztés lép fel. A kutyus többet liheg, hátsó testrésze enyhén imbolyoghat. További lefolyásban  a vörösvértestek szétesése vérszegénységet, veseelégtelenséget és sárgaságot vált ki, amit sötétsárga, barna vagy véres vizelet kísér. A bélsár sárga lesz. Amennyiben a központi idegrendszer károsodott, mozgászavar lép föl részleges bénulással, valamint epilepsziához hasonló rohamok is elképzelhetők.
Amennyiben nem ismerjük föl és nem kezeljük időben a babéziát, az a kutya elpusztulásához vezet.
A kezelés gyakran megoldható 2-3 nap különbséggel beadott injekciós gyógyszerekkel, de néha súlyos, halálos szövődmények léphetnek fel.

Fontos a  mielőbbi kezelés: kullancsveszélyes időszakban, ha a kutya hirtelen bágyadt és étvágytalan lesz, azonnal állatorvoshoz kell vinni!

Ha  a kutyában kullancsot találtak, mielőbb el kell távolítani. Megfontolandó, hogy ilyenkor állatorvosa megelőzésképp kezelje őt a betegség gyógyszerével, mert a gyógyszer 1 hónapig védi a kutyát a betegség kialakulásától, így a veszélyes szövődmények nem tudnak kialakulni. Sajnos a gyógyszer csíp, és nem alkalmas arra, hogy évente 12-szer alkalmazzuk a kutyuson, így a megelőzésre kell hangsúlyt helyezni.

Sajnos saját, szomorú tapasztalatunk is van erről a csúnya betegségről, mert tavasszal egy ilyen fertőzés miatt vesztettünk el egy egész almot még az anyaméhben.

Lyme-kór:

Sokban hasonlít az emberi megbetegedéshez: nem specifikusak  a tünetek, vérvizsgálattal lehet diagnosztizálni és a kórokozót nem mindig lehet teljesen kiirtani a szervezetből. Hosszú gyógyulással és számos lehetséges szövődménnyel lehet számolni. A tünetek a nehezen csillapítható láztól a bénuláson át az ízületgyulladásig, szívbelhártya-gyulladásig terjedhetnek. Kezelhető, de nem mindig gyógyítható meg teljesen. Jó hír, hogy hatékony védőoltás van ellene, melyet külön kell kérnie állatorvosától, mert az évenkénti kombinált oltás ezt nem tartalmazza.

Mit tegyünk hát?
Két dolgot semmiképp: ne legyintsünk a problémára, de ne is korlátozzuk a kutyust az élmények megszerzésében (kirándulás, együtt horgászás, úszás)!

Legolcsóbb megoldás a megelőzés! Egy szövődményes babéziózis kezelési költségei olyan magasak lehetnek, hogy abból jó pár évre elegendő hatékony cseppet vagy nyakörvet lehet vásárolni!
A védekezés alapja, hogy a kutyus életmódja alapján meghatározzuk, mekkora veszélynek van kitéve, és kiválasszuk a neki való, egyedre szabott  védekezési módszert.Weblap látogatottság számláló:

Mai: 43
Tegnapi: 11
Heti: 76
Havi: 349
Össz.: 88 327

Látogatottság növelés
Oldal: Élősködők, vérszívók/ Parasites
KATZOR KENNEL - © 2008 - 2019 - katzorkennel.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »