KATZOR KENNEL

"Amig meg nem tapasztaltuk, milyen érzés szeretni egy állatot, lelkünk egy része mélyen alszik"


egyutt.jpg

Származási helye, ideje:

A beagle fajtát évszázadok óta tenyésztik Angliában. A beagle a kopók egyik legősibb fajtája, melynek jelenlegi megjelenését Angliában alakították ki. Elnevezése valószínűleg méretéből adódik, a kelta, óangol beag, begle szóból ered, melyre a legkisebb kopófajtaként rá is szolgál.

 Külleme:

Erős, zömök felépítésű kopó. A minőség benyomását kelti durvaság nélkül. A fej és koponya megfelelően hosszú, erőteljes, de nem durva. A szukák feje finomabb. Redőktől, ráncoktól mentes. A stopvonal kifejezett, a nyakszírt és az orrhegy közötti távolságot lehetőleg pontosan felezze. Az arcorri rész nem elhegyesedő, az  ajkak mérsékelten leffentyűsek. Az orrtükör széles, kívánatos a fekete szín, de világosabb színű kutyáknál gyengébb pigmentáció is megengedhető. Az orrlyukak tágak. A szemek sötétbarnák vagy mogyorószínűek, meglehetősen nagyok, de nem mélyen ülőek vagy dülledtek. A fülek hosszúak lekerekített heggyel, előre húzva csaknem elérik az orr csúcsát. alacsonyan tűzöttek, finom textúrájúak, a pofákhoz szorosan simulva kecsesen lógnak. Az állkapocs erős legyen, tökéletes, szabályos és teljes ollós harapással. A nyak elég hosszú ahhoz, hogy a kutya képes legyen könnyen lehajolni a nyomkövetéshez. Enyhén ívelt és kissé lebernyeges. A lapockák jó szögelésűek, nem terheltek. Az elülső lábak egyenesek, jól alátámasztják a testet, a mancsok felé nem keskenyednek el. A csontok szilárdak és keresztmetszetben kőr alakúak. A lábtő rövid, a könyökök zártak, nem fordulnak sem befelé, sem kifelé. A könyök magassága kb. a marmagasság fele legyen.  A hát feszes és egyenes. A mellkas a könyök alá ér. A bordák jól íveltek, megfelelően hátrafelé irányulnak. A kötés rövid, de jól kiegyensúlyozott. Az ágyék erőteljes és hajlékony, a has nem erősen felhúzódó. A combok izmosak, a térdek jó szögelésűek.  A csánkok szilárdak, mélyen helyezkednek el és párhuzamosak egymással. A mancsok zártak és szilárdak, boltozatosak, a talppárnák erőteljesek, nem nyúllábú és a körmök rövidek. A farok erős, mérsékelten hosszú. Magasan tűzött, élénken hordott.

Viselkedés, tulajdonságai :

Gyorsan és könnyen tanul, feltéve, hogy pozitív megerősítést kap. Intelligens, ugyanakkor makacs, eleven, mozgékony, jó idegzetű eb, melyet végtelen türelem és a gyerekek rigolyái iránti megértés jellemez. Legendásan szelíd fajta. Kiváló tulajdonságai az évszázados tudatos tenyésztő munka eredménye. Korábban a kennelekben nagyszámú kutya élt együtt, így kiemelt szempont volt az agresszivitástól teljesen mentes és a falkarangsor iránt érzéketlen egyedek tovább tenyésztése. Sokoldalú jó tulajdonságainak hála (jó orrú, kiváló tájékozódó képességű, nyugodt, kiegyensúlyozott és kitartó), a legkülönbözőbb tartási igényeket is kielégítheti. Fontos azonban megjegyezni, hogy későn érő fajta, ezért ne bánjunk vele soha igazságtalanul, ne bántsuk fölöslegesen.


 Használhatósága :

Hazájában jellemzően nyúlvadászatra használták, párban vagy kisebb falkában. Az idők folyamán azonban fokozatosan megváltozott a vadászat célja, átalakult a beagle falkás vadászat, a beagling. Míg korábban az élelemszerzés, napjainkra az elsődleges cél a sport lett, a zsákmány elejtése helyett a mozgás öröme. A beagling Anglián kívül az Egyesült Államokban is igen elterjedt, ahol a kedvező körülmények miatt /hatalmas, szabad területek/ a mai napig sokan űzik. A vadászat eredeti céljának megváltozásával átalakult maga a beagling is. Magyarországon tilos a kopózás minden formája. Kiváló szaglása miatt Amerikában a rendvédelmi szerveknél (határőrség, rendőrség) is alkalmazzák.


Betegségei :

A kutyafajták közül a kiváló egészsége és átlagos testmérete miatt sajnos a legideálisabb laboratóriumi kutya a beagle. Azonban a beagle-nél is előfordulhat, hogy megbetegszik.

Elhízás:

A beagle bár egy hiperaktív, nagy mozgásigényű kutya, sajnos mégis hízásra hajlamos, amire azért fontos ügyelni, mert az elhízás mozgásszervi- és szívproblémákhoz vezethet.

Beagle Pain Syndrome:

tünetei: láz és étvágytalanság, kedvtelenség, nehéz, lassú és megfontolt mozgás, érintésre nyüszítés, nyakmerevség, sántítás, remegés, és az állkapocs fájdalma miatt a száját nehezen nyitja.

Kezelés: sajnos ez betegség nem szüntethető meg, csak tünetmentessé lehet tenni. Kizárólag hosszantartó, szteroidos (gyulladáscsökkentő) gyógyszeres kezeléssel lehet a kutya fájdalmait enyhíteni

 Epilepszia:

 tünetei: hirtelen egyensúlyvesztés, támolygás, összerogyás, oldalra dőlés, bizonytalan mozgás, ijedt, zavart tekintet. Súlyosabb esetekben: a fentiek mellett a végtagok futó mozgást végeznek, rángógörcsök, merev test, tág pupillák, hátrafeszülő fej és nyak, habzó száj, nyöszörgés vagy sikító hang. Előfordulhat vizelet- és bélsár visszatartási probléma is. Nyeldeklés, csámcsogás, nyelvöltögetés, fogcsikorgatás, szájzár, nyálzás, felső ajkak felhúzása, megállíthatatlan járkálás.

Kezelés: A betegség sajnos nem gyógyítható, de tünetmentessé tehető.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 36
Tegnapi: 11
Heti: 69
Havi: 342
Össz.: 88 320

Látogatottság növelés
Oldal: Beagle / Beagle
KATZOR KENNEL - © 2008 - 2019 - katzorkennel.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »